top of page
Search

Επιλέγοντας πως θα γεννήσω

Αναντίρρητα ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γεννηθεί ένα μωρό, όταν δεν συντρέχουν συγκεκριμένες ιατρικές αντενδείξεις. Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και το μωρό είναι η γρηγορότερη ανάρρωση και η συντομότερη παραμονή στο μαιευτήριο, ο μικρότερος κίνδυνος για αιμορραγία, ο ευχερέστερος θηλασμός, αλλά και ο μικρότερος σχετικός κίνδυνος για το νεογνό να παρουσιάσει δυσκολίες στην αναπνοή του τις πρώτες ώρες/μέρες της ζωής του, ή και αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία του κολπικού τοκετού ενέχει κινδύνους, για τους οποίους πρέπει να ενημερώνεται ευθύς εξαρχής το ζευγάρι. Μεταξύ των πιθανών κινδύνων είναι ο η μειωμένη οξυγόνωση του εμβρύου κατά τη διάρκεια των ωδινών ή και κατά την εξώθηση, οι πιθανές επιπλοκές από τον ομφάλιο λώρο ή την ατονία της μήτρας, καθώς και τραύματα του κόλπου και το περινέου κατά την κάθοδο του εμβρύου στον κόλπο της γυναίκας και την εξώθηση.

Η καισαρική τομή δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να θεωρείται μια απλή υπόθεση ρουτίνας, καθώς ως χειρουργική επέμβαση διακρίνεται από ενδεχόμενες επιπλοκές. Σε ότι αφορά τη μητέρα, ο κίνδυνος μεγάλης αιμορραγίας, ο αυξημένος μετεγχειρητικός πόνος και η βραδύτερη ανάρρωση, η πιθανότητα λοίμωξης και συμφύσεων, καθώς και πιθανή ανάγκη για καισαρική σε επόμενη εγκυμοσύνη, πρέπει να σταθμίζονται από το γυναίκα και τον ιατρό της στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον ενδεχόμενη δυσκολία του εμβρύου να αναπνεύσει αυτόματα αμέσως μετά τη γέννηση του, και άρα να χρειαστεί υποστήριξη, καθώς και μικροτραυματισμοί του κατά τη διάρκεια της επέμβασης συνθέτουν επιπλέουν κινδύνους που πρέπει να εκτιμηθούν στην απόφαση για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή. ​Η σύγχρονη μαιευτική διαθέτει πολλά εργαλεία για την έγκαιρη και έγκυρη παθολογικών καταστάσεων στην εγκυμοσύνη έτσι ώστε να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες τοκετού για τη μητέρα και το έμβρυο. Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ζευγάρι και τη μαιευτική ομάδα είναι κεφαλαιώδους σημασίας ώστε να παρθούν ενημερωμένες αποφάσεις, με ηρεμία, ακόμη και αν προκύψουν επείγουσες καταστάσεις που απαιτούν άμεση παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη της μητέρας για το πώς θα γεννήσει οφείλει να γίνεται σεβαστή, εφόσον δεν αντιβαίνει στους κανόνες ασφαλούς διεκπεραίωσης του τοκετού.

3 views0 comments
bottom of page