top of page

με την επιστημονική επίβλεψη του

Αλέξανδρου Δέρπαπα MD, PhD Μαιευτήρα - Γυναικολόγου

Ουρoγυναικολόγου - Χειρουργού Πυελικού Εδάφους (RCOG UK)

Γυναικολογία

Πρέπει να γνωρίζετε

Διαταραχές Περιόδου - Αιμορραγία

Η καταμμήνιος κύκλος παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από γυναίκα σε γυναίκα αφού υπόκειται τόσο σε κληρονομικούς όσο και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα και τη διάρκειά του. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει η έννοια του «φυσιολογικού» κύκλου για όλες τις γυναίκες και ο ιατρός καλείται να διερευνήσει τυχόν διαταραχές της περιόδου (ανωμαλίες του κύκλου) με βάση το ατομικό ιστορικό της κάθε ασθενούς.

Εκείνο που παραμένει κοινό χαρακτηριστικό του καταμμήνιου κύκλου για όλες τις γυναίκες είναι οι δύο φάσεις του: η παραγωγική φάση, που ξεκινάει από την 1η ημέρα του εμμηνορυσιακού κύκλου και σηματοδοτείται από το ξεκίνημα της καταμμήνιας αιμορραγίας φθάνοντας μέχρι την 14η ημέρα οπότε και συμβαίνει η ωοθυλακιορρηξία (υπό την επίδραση των ορμονών FSH, LH και οιστραδιόλης), και η...

Διάβασε περισσότερα εδώ

Παθήσεις της μήτρας

Η μήτρα αποτελεί το κύριο αναπαραγωγικό όργανο της γυναίκας: αποτελείται από το σώμα της μήτρας, προς τα πάνω, το οποίο συνδέεται με τις σάλπιγγες, και τον τράχηλο προς τα κάτω που διαστέλλεται κατά τον τοκετό, ώστε να επιτρέψει τη δίοδο και τη γέννηση του εμβρύου.

Η μήτρα μπορεί να παρουσιάσει τόσο καλοήθη όσο και, σπανιότερα, κακοήθη παθολογία που εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα και μπορεί να διαγνωσθεί σχετικά εύκολα με την κλινική εξέταση, το τεστ Παπανικολάου, τις απεικονιστικές μεθόδους (υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία) και την υστεροσκοπική εξέταση και λήψη βιοψίας.

Διάβασε περισσότερα εδώ

Παθήσεις των σαλπίγγων

Οι σάλπιγγες είναι τα όργανα εκείνα που κατά την ωορρηξία θα συλλάβουν το ωάριο και με τις κινήσεις τους θα το μεταφέρουν εντός του τοιχώματός τους, όπου και θα συναντήσει το σπερματοζωάριο για να επιτευχθεί εκεί η γονιμοποίηση. Κατόπιν θα μεταφέρουν το γονιμοποιημένο ωάριο στην κοιλότητα της μήτρας για να εμφυτευθεί και να αναπτυχθεί.

Η ανατομία των σαλπίγγων, άρα και η λειτουργικότητά τους ενδέχεται να διαταραχθεί λόγω καταστάσεων όπως οι ενδοπυελικές φλεγμονές (σεξουαλικώς μεταδιδόμενες γονοκοκκικές ή χλαμυδιακές λοιμώξεις), προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή (αφαίρεση ενδομητρίωσης, καισαρική τομή, επεμβάσεις στο έντερο) και επεμβάσεις στείρωσης (λαπαροσκοπική ή υστεροσκοπική απολίνωση σαλπίγγων).

 

Όλες οι καταστάσεις αυτές ...

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Παθήσεις των ωοθηκών

Πολυκυστικές ωοθήκες, Κύστεις ωοθηκών

Πολυκυστικές καλούνται οι ωοθήκες οι οποίες υπερηχογραφικά φαίνονται να περιέχουν πολλά μικρά ωοθυλάκια (διαμέτρου 5-8 mm) στην περιφέρεια. To φαινόμενο αυτό, που εμφανίζεται περίπου στο 15% των γυναικών, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην περίοδο (αμηνόρροια ή αραιομηνόρροια), αλλά συνήθως βελτιώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών είτε αυτόματα είτε με τη βοήθεια αντισυλληπτικών χαπιών.

Όταν η εμφάνιση αυτή των ωοθηκών συνδυάζεται με ορμονική διαταραχή, κατά την οποία διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ των ορμονών  της υπόφυσης FSH και LH με επακόλουθο την αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης, τότε ...

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι η πάθηση εκείνη που οφείλεται στην εμφύτευση και ανάπτυξη κυττάρων της εσωτερικής επιφάνειας της μήτρας (ενδομήτριο) εκτός αυτής. Τα κύτταρα αυτά (εστίες ενδομητρίωσης) ανευρίσκονται στις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, τους συνδέσμους που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της (ιερομητρικοί σύνδεσμοι) και την εσωτερική επένδυση της πυέλου (περιτόναιο).

Παρά το γεγονός ότι είναι συχνή πάθηση στις γυναίκες της αναπαρωγικής ηλικίας (10-12%), πολλές φορές η διάγνωση καθυστερεί για χρόνια, κυρίως λόγω υποτίμησης των συμπτωμάτων εκ μέρους των γυναικών, αλλά και μή έγκαιρης παραπομπής τους στον εξειδικευμένο γυναικολόγο.

Διάβασε περισσότερα εδώ

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Είναι η χειρουργική τεχνική με την οποία ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση μέσω μιας μικροσκοπικής τηλεσκοπικής κάμερας και λεπτών εργαλείων, που εισέρχονται στην κοιλιά της ασθενούς διαμέσω πολύ μικρών τομών (μικρότερες του 1 cm) στο δέρμα.

Με την τεχνική αυτή αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και έτσι η ασθενής αισθάνεται πολύ λιγότερο πόνο, έχει ταχεία αποκατάσταση και άμεση επιστροφή στις δραστηριότητές της μετεγχειρητικά. Επιπλέον πλεονεκτήματα αποτελούν ο πολύ μικρότερος κίνδυνος για αιμορραγία και η αποφυγή δημιουργίας συμφύσεων.

Τι συμβαίνει κατά τη λαπαροσκόπηση;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Who Are We
bottom of page