top of page
Search

Μαστός: Η σημασία της αυτοεξέτασης

Γράφει ο Μιχάλης Δέρπαπας, Γενικός Χειρουργός - Μαστολόγος


Ο καρκίνος του μαστού έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια μια ολοένα και συχνότερα εμφανιζόμενη νόσος στις γυναίκες. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην χώρα μας, κάθε χρόνο, περίπου 8000 γυναίκες, εμφανίζουν κακοήθεια στον μαστό, όταν την ίδια ώρα, το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν προσεγγίζει τα 1,6 εκατομμύρια. Η αυτοεξέταση των μαστών αποτελεί μια απλή διαδικασία μεγάλης σπουδαιότητας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμα στάδια, οπότε και η πιθανότητα ίασης είναι εξαιρετικά υψηλή (96% κατά μέσο όρο). Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής της αυτοεξέτασης στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ειδικούς, είναι καθολικά αποδεκτό πως αποτελεί σημαντική συμπληρωματική εξέταση σε συνδυασμό με:


  • την κλινική εξέταση από ειδικό μαστολόγο

  • τη ψηφιακή μαστογραφία

  • το υπερηχογράφημα μαστών ή/και τη μαγνητική μαστογραφία μαστών

Κάθε μια από τις παραπάνω εξετάσεις έχει διαφορετική ευαισθησία στη διάγνωση της παθολογίας του μαστού, αλλά όλες μαζί βοηθούν στην έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος. Η αυτοεξέταση έχει το πλεονέκτημα της ανέξοδης, εύκολης και βολικής για τη γυναίκα διαδικασίας και επιπλέον ενισχύει το αίσθημα εγρήγορσης της γυναίκας, ώστε να απευθυνθεί στον ειδικό αν θεωρήσει ότι ψηλαφά κάτι που την ανησυχεί.


4 απλά βήματα αυτοεξέτασης του μαστού

Βήμα 1ο


Καθίστε σε όρθια θέση με τα χέρια στη μέση μπροστά από ένα καθρέφτη και ελέγξτε τους μαστούς σας ως προς το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος τους. Εάν παρατηρείστε μεγάλη απόκλιση ως προς το σύνηθες μέγεθος των μαστών σας ή κάποια εσολκή στο δέρμα ή τη θηλή ενημερώστε τον ιατρό σας. Κάθε επίμονη ερυθρότητα, πρήξιμο ή εκροή υγρού από τη θηλή πρέπει επίσης να αναφερθεί αμέσως.


Βήμα 2ο


Όπως είστε στην όρθια θέση μπροστά από τον καθρέφτη, σηκώστε τώρα τα χέρια στην ανάταση πάνω από το κεφάλι και παρατηρείστε για όλα τα στοιχεία που ελέγξατε στο προηγούμενο βήμα.



Βήμα 3ο

Ξαπλώστε ανάσκελα και εξετάστε και τους δύο μαστούς, χρησιμοποιώντας το δεξί χέρι για τον αριστερό μαστό και το αριστερό χέρι για το δεξιό μαστό. Με μόνο 2 ή 3 δάχτυλα του χεριού, κάντε σταθερές και ήπιες κυκλικές κινήσεις στους μαστούς, ξεκινώντας από τη θηλή και επεκταθείτε σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους σιγά σιγά μέχρι να ψηλαφήσετε ολόκληρη την επιφάνεια του μαστού από την κλείδα μέχρι κάτω από τα άνω πλευρά και πλαγίως από τη μασχάλη μέχρι το στέρνο.



Βήμα 4ο

Σε καθιστή ή όρθια θέση προσπαθήσετε να ψηλαφήσετε τους μαστούς αναζητώντας τυχόν εξογκώματα, όπως και στο 3ο βήμα. Ίσως σας φανεί βολικότερο να ψηλαφήσετε τους μαστούς σας κατά τη διάρκεια του ντους, οπότε και η βρεγμένη επιφάνεια γλυστράει ευκολότερα ανάμεσα στα δάχτυλα σας.

Θυμηθείτε ότι τα περισσότερα από τα ψηλαφητικά ευρήματα σας δεν θα παραπέμπουν σε κακοήθεια, αλλά θα αποτελούν είτε φυσιολογικά εξογκώματα του μαστικού αδένα είτε καλοήθεις όγκους. Μην πανικοβάλλεστε και κανονίστε σύντομα ένα ραντεβού με το μαστολόγο σας.

167 views0 comments
bottom of page