top of page
Search

Ουροδυναμικός έλεγχος: μία σημαντική διαγνωστική εξέταση


ουροδυναμικός έλεγχος

Τι είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος ;

Πρόκειται για μια ειδική εξέταση που διενεργείται σε κατάλληλα διαμορφωμένο εξεταστήριο και με εξειδικευμένο εξοπλισμό, η οποία αποσκοπεί στη μελέτη συνολικά της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Χωρίζεται σε τρεις επιμέρους φάσεις, την ουροροομετρία, την κυστεομανομετρία και τη μελέτη πίεσης-ροής ούρων. Η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι 20 λεπτά περίπου.


Πότε χρειάζεται ο ουροδυναμικός έλεγχος ;

Ο ουροδυναμικός έλεγχος ενδείκνυται όταν η γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, όπως η ακράτεια ούρων, οι χρόνιες ουρολοιμώξεις, το σύνδρομο της επώδυνης κύστης, και άλλα.


Οι καταστάσεις αυτές προκαλούν συμπτώματα όπως συχνουρία, νυκτουρία, έντονη έπειξη για ούρηση, ακράτεια ούρων, δυσκολία στην ούρηση και πόνο, τα οποία ο ουροδυναμικός έλεγχος προσπαθεί να αναδείξει κατά την εξέταση ώστε να επιτευχθεί ακριβής διάγνωση.


Η εξέταση αυτή είναι επίσης απαραίτητη για τις γυναίκες που θα υποβληθούν σε χειρουργική αποκατάσταση της πρόπτωσης της μήτρας και του πυελικού εδάφους, ώστε αφενός να επιλεγεί η καταλληλότερη επέμβαση και αφετέρου να μειωθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών από το ουροποιητικό.

Πώς γίνεται η εξέταση ;

Αρχικά θα σας ζητηθεί να αδειάσετε την κύστη σας σε μια ειδικά διαμορφωμένη τουαλέτα, η οποία είναι συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή που καταγράφει διάφορες παραμέτρους της ούρησης (ουροροομετρία).

Στη συνέχεια ο ιατρός θα σας τοποθετήσει σε γυναικολογική θέση και θα εισάγει δύο πολύ λεπτούς καθετήρες στην ουροδόχο κύστη και στον κόλπο (ή τον πρωκτό), μέσω των οποίων θα γεμίσει την ουροδόχο κύστη σας με φυσιολογικό ορό. Θα σας ζητηθεί να κρατηθείτε ώστε να μην ουρήσετε, μέχρι η ουροδόχος κύστη να γεμίσει με μια ικανή ποσότητα υγρού. Η εισαγωγή των καθετήρων δεν προκαλεί πόνο.


Κατά τη διάρκεια της πλήρωσης της κύστης ο ιατρός παρακολουθεί στον υπολογιστή πως αυτή συμπεριφέρεται, ενώ θα σας ζητηθεί να εκτελέσετε κάποιες δοκιμασίες, όπως πχ να βήξετε, να βυθίσετε τα χέρια σας σε κρύο νερό, να κάνετε επιτόπια μικρά άλματα κ.α) με σκοπό να αναπαραχθούν τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν.

Στην τρίτη και τελευταία φάση της εξέτασης, θα σας ζητηθεί να ουρήσετε και πάλι στην ειδικά διαμορφωμένη τουαλέτα, ώστε να καταγραφούν και οι παράμετροι της ούρησης.

Κατά τη διάρκεια της ούρησης (τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση της εξέτασης) θα έχετε πλήρη ιδιωτικότητα, ευρισκόμενες μόνες στο εξεταστήριο, χωρίς την παρουσία του ιατρού και της νοσηλεύτριας.


Χρειάζεται προετοιμασία για τον ουροδυναμικό έλεγχο ;

Η εξέταση δεν πονάει και δεν απαιτείται αναισθησία. Επίσης δεν χρειάζεται να είστε νηστικές και μπορείτε να λάβετε κανονικά τη συνήθη σας φαρμακευτική αγωγή, εκτός αν σας δοθεί σχετική οδηγία.


Για τη διενέργεια του ουροδυναμικού ελέγχου θα πρέπει να έχει προηγηθεί αρνητική γενική ούρων και στείρα ουροκαλλιέργεια, περίπου 3-4 ημέρες πριν το προγραμματισμένο σας ραντεβού.

Θα πρέπει να προσέλθετε για την εξέταση με την ουροδόχο κύστη σας μισογεμάτη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει 1 ώρα πριν τον ουροδυναμικό έλεγχο, και αφού πρώτα ουρήσετε, να πιείτε 2 ποτήρια ή ένα μικρό μπουκάλι νερό (500cc).


Εναλλακτικά, και εφόσον νιώθετε ότι θα είναι δύσκολο να κρατηθείτε μέχρι την εξέταση, μπορείτε να προσέλθετε στο εξεταστήριο 30 λεπτά νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού σας και να πιείτε τα 2 ποτήρια νερό στο χώρο αναμονής.

bottom of page