top of page
Search

Ξηρότητα κόλπου: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι κολπικές κρέμες;

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα συχνό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που προκαλείται από την απότομη πτώση των οιστρογόνων στον οργανισμό, που διατηρούν τον κόλπο και το δέρμα του αιδοίου ενυδατωμένο και ελαστικό. Ο ξηρός κόλπος δεν είναι όμως πρόβλημα που σχετίζεται με την ηλικία, παρουσιάζεται και σε νέες γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, ως παρενέργεια της λήψης φαρμάκων που βοηθούν στην ενδομητρίωση και τον περιορισμό του μεγέθους των ινομυωμάτων, καθώς και ύστερα από θεραπεία με ορμόνες ή ακτινοβολία για την καταπολέμηση καρκινικών όγκων.

Τα κύρια συμπτώματα είναι φαγούρα, κάψιμο, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και συχνές ουρολοιμώξεις. Η σωστή λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση από το γυναικολόγο σας θα αποκαλύψει την αιτία της κολπικής ξηρότητας ώστε να υποδειχθεί η κατάλληλη θεραπεία. Πέρα από την ορμονική θεραπεία που ενδείκνυνται στην ξηρότητα λόγω ατροφίας του κόλπου στην εμμηνόπαυση, η αντιμετώπιση στοχεύει στην αποκατάσταση της εφύγρανσης και της λίπανσης του κόλπου με τοπικές κρέμες και gels. Η επιλογή των σκευασμάτων αυτών πρέπει να γίνεται με προσοχή και μόνο κατόπιν συμβουλής του ιατρού σας διότι κάποια από αυτά μπορεί να επιδεινώσουν αντί να βελτιώσουν τα συμπτώματά σας : o Ενυδατικές κρέμα ή gels Πρέπει να γίνεται χρήση τους 2-3 φορές την εβδομάδα και αποσκοπούν στην ενυδάτωση του κόλπου και του αιδοίου. Είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μόνο αμέσως πριν τη σεξουαλική επαφή.

o Λιπαντικά gels Υπάρχουν διάφορα gels, άλλα με βάση το νερό, και άλλα με βάση το λάδι ή τη σιλικόνη. Τα σκευάσματα αυτά προορίζονται για χρήση αμέσως πριν τη σεξουαλική επαφή αφού προσφέρουν μειωμένη τριβή και άρα μειωμένο πόνο και βελτίωση της ευχαρίστησης. Τα gels από λάδι μπορεί να καταστρέψουν την προστασία που προσφέρει το προφυλακτικό ή και να προκαλέσουν κολπίτιδες. Να μην χρησιμοποιούνται gels με άρωμα, θερμαντική δράση ή προπυλενογλυκόλη γιατί συχνά προκαλούν ερεθισμό στον κόλπο. o Κρέμα ή gel υαλουρονικού οξέος Προσφέρει μακράς διάρκειας δράσης ενυδάτωση του κόλπου καθώς η σύσταση του εμποδίζει τη διάσπαση από ένζυμα του επιθηλίου. Δεν είναι για καθημερινή χρήση και δεν προσφέρει ανακούφιση αν χρησιμοποιείται ως λιπαντικό για το σεξ. Σε περίπτωση πρόκλησης ερεθισμού πρέπει να διακόπτεται η χρήση του.

Να αποφεύγεται το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής με αρωματικά σαπούνια ή αφρόλουτρα καθώς και οι λοσιόν δέρματος. Για την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής επαρκεί πλήρως το πλύσιμο με χλιαρό νερό και το σχολαστικό στέγνωμα.

bottom of page