top of page
Search

PRP και επανορθωτική γυναικολογία

Η θεραπεία με PRP έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στο χώρο της γυναικολογίας. Πρόκειται για θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet-rich-Plasma) και στοχεύει στην ενίσχυση της επουλωτικής ικανότητας του οργανισμού, λόγω της περιεκτικότητάς του σε σημαντικούς αυξητικούς παράγοντες.

- Πώς γίνεται η θεραπεία PRP; H θεραπεία γίνεται με λήψη μικρής ποσότητας αίματος από την ίδια την ασθενή, το οποίο με κατάλληλη φυγοκέντρηση σε ειδικό μηχάνημα μετατρέπεται σε πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, η οποία χορηγείται με ένεση στο σημείο που υπάρχει το πρόβλημα - Ποιες παθήσεις θεραπεύονται με PRP;

Από τις πιο βασικές ενδείξεις για θεραπεία με PRP είναι οι δερματολογικές αυτοάνοσες βλάβες του αιδοίου και του περινέου, όπως ο ατροφικός και σκληρυντικός λειχήνας, καθώς και το έκζεμα. Οι βλάβες αυτές είναι πολύ ενοχλητικές και χρόνιες προκαλώντας φαγούρα και κάψιμο στην περιοχή. Συνήθως εφαρμόζεται όταν αποτύχει η φαρμακευτική θεραπεία με κρέμες κορτιζόνης και απαιτεί 2-3 ενέσεις με απόσταση 1-2 μηνών μεταξύ τους.


Εξαιρετικά αποτελεσματική είναι επίσης η θεραπεία με PRP στον πόνο που προκαλείται από την ουλή της καισαρικής ή της περινεοτομής, μετά από φυσιολογικό τοκετό. Η ταχύτητα επούλωσης βελτιώνεται θεαματικά με το PRP, ενώ συνδυασμός με θεραπεία laser ανάπλασης του επιθηλίου προσφέρει ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.


Τέλος, πολλά υποσχόμενα είναι τα νεώτερα δεδομένα από τη χρήση του PRP στην ακράτεια ούρων προσπάθειας και τη χαλάρωση του κόλπου, μέσω της ενίσχυσης της λειτουργίας των συνδέσμων που υποστηρίζουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.

bottom of page