top of page

με την επιστημονική επίβλεψη του

Αλέξανδρου Δέρπαπα MD, PhD Μαιευτήρα - Γυναικολόγου

Ουρoγυναικολόγου - Χειρουργού Πυελικού Εδάφους (RCOG UK)

Ουρογυναικολογία

Η Ουρογυναικολογία είναι η υποειδικότητα της γυναικολογίας που ασχολείται με παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος της γυναίκας.

Οι παθήσεις αυτές απορρέουν από διαταραχές του πυελικού εδάφους, του συμπλέγματος δηλαδή των μυών και συνδέσμων που συγκρατούν τα όργανα της πυέλου στη θέση τους και είναι υπεύθυνα για την εγκράτεια ούρων και κοπράνων.

Τέτοιες παθήσεις είναι η πρόπτωση της μήτρας και της ουροδόχου κύστης, αλλά και του τελικού τμήματος του εντέρου διαμέσω του κόλπου, η ακράτεια ούρων και κοπράνων, οι χρόνιες ουρολοιμώξεις και η δυσχέρεια ούρησης, το σύνδρομο της επώδυνης κύστης και το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης.

Παρά το γεγονός ότι οι παθήσεις αυτές δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, επιφέρουν σημαντική επιβάρυνση στη καθημερινή προσωπική, κοινωνική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας, περιορίζοντας σημαντικά της δραστηριότητές της.

Οι σύγχρονες θεραπευτικές επεμβάσεις της Ουρογυναικολογίας προσφέρουν λύση σε προβλήματα taboo των γυναικών, συχνά με τρόπο ελάχιστα επεμβατικό, είτε μέσω ειδικών συνεδριών φυσικοθεραπείας, είτε με ειδική φαρμακευτική αγωγή και τεχνικές μεσοθεραπείας (Laser, υαλουρονικό οξύ, PRP, Botox και άλλες).

Υπερδραστήρια Κύστη

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που προκαλούνται όταν η ουροδόχος κύστη συσπάται ακανόνιστα, ακόμη και όταν η ποσότητα ούρων μέσα σε αυτή είναι πολύ μικρή. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει χωρίς καθόλου προειδοποίηση και όταν δεν το επιθυμεί η γυναίκα, όπως για παράδειγμα με την αλλαγή στάσης του σώματός μας, όταν ακούει τη βρύση να τρέχει ή ακόμη και όταν βάζει το κλειδί στη κλειδαριά της πόρτας επιστρέφοντας σπίτι.

Το συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο αυτό είναι η συχνουρία, η επιτακτική ούρηση ακόμη και αν έχει αδειάσει πρόσφατα η κύστη, η επιτακτική ακράτεια ούρων (urgency urinary incontinence) και η αφύπνιση κατά της νυκτερινές ώρες που δημιουργείται από το αίσθημα ούρησης (νυκτουρία).

Τα συμπτώματα αυτά περιορίζουν πολύ τη γυναίκα στις καθημερινές της δραστηριότητες και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της.

Διάβασε περισσότερα εδώ

Ακράτεια Ούρων

Η γυναικεία ακράτεια ούρων αποτελεί μία εκ των παθήσεων που συνθέτουν το σύμπλεγμα διαταραχών του πυελικού εδάφους. Οι άλλες δύο διαταραχές, που σε κάποιο ποσοστό μπορεί να συνυπάρχουν, είναι η πρόπτωση των πυελικών οργάνων (χαλάρωση) και η ακράτεια κοπράνων.  

Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση, η ακράτεια ούρων δεν είναι μια πάθηση μόνον της προχωρημένης ηλικίας ούτε αποτελεί φυσικό επακόλουθο της γήρανσης. Απασχολεί περίπου το 30-40% των γυναικών πάνω από την ηλικία των 40 ετών, οι οποίες μπορούν να βρουν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημά τους αν απευθυνθούν στον εξειδικευμένο ιατρό.

Η γυναικεία ακράτεια ούρων οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εγκυμοσύνες και τους τοκετούς αλλά και την ηλικία της γυναίκας.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόπτωση Κόλπου / Μήτρας

Η πρόπτωση της μήτρας και του κόλπου αναφέρεται στην ανατομική διαταραχή που προκύπτει όταν ένα ή περισσότερα όργανα της γυναικείας πυέλου (μήτρα, ουροδόχος κύστη, τμήμα του εντέρου) προπίπτουν χαμηλά στον κόλπο ή και προβάλλουν εκτός αυτού. Η πρόπτωση των οργάνων της πυέλου συμβαίνει λόγω της χαλάρωσης των συνδέσμων και των μυών που συγκρατούν τα όργανα στη φυσιολογική τους θέση και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ενώ σημαντική είναι και η επίδραση της ηλικίας καθώς και άλλων εγγενών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η πρόπτωση των πυελικών οργάνων διαμέσου του κόλπου ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της πρόπτωσης και το προπίπτον όργανο:

Διαβάστε περισσότερα

Ουρολοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες από ότι στους άνδρες λόγω διαφορών στην ανατομία, ενώ εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις σεξουαλικά ενεργείς γυναίκες, στην εγκυμοσύνη, μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση, στις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη και στην εμμηνόπαυση.

Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται συνήθως όταν βακτήρια εισέλθουν στην ουροδόχο κύστη, διάμεσου του κόλπου και της ουρήθρας, και πολλαπλασιαστούν με αποτέλεσμα τη λοίμωξη που μπορεί να εντοπίζεται στην κύστη (κυστίτιδα), την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα)  ή τα νεφρά (πυελονεφρίτιδα). Το πιο κοινό μικρόβιο που προκαλεί ουρολοίμωξη είναι το κολοβακτηρίδιο (E.Coli), το οποίο υπο φυσιολογικές συνθήκες διαβιεί στο παχύ έντερο.

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης ποικίλλουν ανάλογα με το ...

Διάβασε περισσότερα εδώ

Προβλήματα Εμμηνόπαυσης | Ατροφία Κόλπου

Μια γυναίκα θεωρείται ότι έχει μπει στην εμμηνόπαυση όταν έχει σταματήσει η περίοδος της για διάστημα μεγαλύτερο του 1 έτους, μετά την ηλικία των 45 ετών. Ένα μικρό ποσοστό των γυναικών (περίπου 8-10%) θα παρουσιάσουν παύση της περιόδου τους σε ηλικία μικρότερη των 45 ετών (πρώιμη εμμηνόπαυση), ενώ ακόμη σπανιότερα συμβαίνει η διακοπή της περιόδου κάτω από τα 40 έτη (πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια).  

 

Τα αίτια της πρώιμης εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι γενετικά, αυτοάνοσα, ή να σχετίζονται με την εφαρμογή θεραπειών στη γυναίκα, όπως χημειοθεραπεία και ακτινοβολία της πυέλου για την αντιμετώπιση κακοήθειας καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας.

Η εμμηνόπαυση είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα μετά τον τοκετό

Ο φυσιολογικός τοκετός δεν είναι βέβαια πάντοτε εφικτός λόγω καταστάσεων που αφορούν στη μητέρα ή στο έμβρυο, οπότε ο μαιευτήρας μπορεί να επιχειρήσει είτε υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό (με τη χρήση μαλακού αναρροφητικού εμβρυουλκού υπό κενό και, σπανιότερα, μεταλλικών εμβρυουλκών) είτε να καταφύγει στην καισαρική τομή, ώστε να μειώσει τη πιθανότητα για μητρική και νεογνική νοσηρότητα.

Τόσο η εγκυμοσύνη όσο και ο τοκετός, ανεξαρτήτως της οδού που αυτός θα επιτευχθεί, επιφέρουν αλλαγές στην ανατομία και τη φυσιολογία της γυναίκας, οι οποίες...

Διαβάστε περισσότερα

Who Are We
bottom of page