top of page
Search

Η σημασία των προβιοτικών στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων


Η ουρολοίμωξη είναι μια από τις πλέον συχνές παθήσεις των γυναικών, αφού έχει υπολογιστεί ότι έως και το 80% του γυναικείου πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα νοσήσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Επιπλέον, ποσοστό 20-30% των γυναικών αυτών θα συνεχίσουν να υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, επιπλεγμένες και μη, επηρεάζοντας σοβαρά την ποιότητα ζωής τους και προκαλώντας μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί ευθύνονται για τις ουρολοιμώξεις, με το συχνότερο παθογόνο να είναι το βακτήριο E. Coli, ενώ και άλλα βακτήρια, ιοί ή μύκητες μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, με χαρακτηριστικότερα συμπτώματα αυτά της συχνουρίας, καψίματος κατά την ούρηση και επιτακτικής ανάγκης για ούρηση.

Πέραν της κλασικής θεραπείας με αντιβιοτικά, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την ανάλυση του γονιδιώματος της ουροδόχου κύστης, έφεραν στο προσκήνιο τη σημασία των προβιοτικών στην αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, τόσο ως συμπληρωματική θεραπεία όσο και ως αγωγή πρόληψης. Τα προβιοτικά είναι ζώντες μικροοργανισμοί που όταν χορηγηθούν σε συγκεκριμένη δοσολογία, είτε αναστέλλουν τη λοίμωξη από παθογόνα μικρόβια είτε προλαμβάνουν την εμφάνιση αυτής. Ο τρόπος δράσης τους στηρίζεται στην ενίσχυση της ομοιόστασης της χλωρίδας του κόλπου και της ουροδόχου κύστης, διατηρώντας το PH σε επίπεδα εχθρικά προς τους μικροοργανισμούς - εισβολείς.

Τα σημαντικότερα προβιοτικά για τις ουρολοιμώξεις στις γυναίκες είναι οι γαλακτοβάκιλλοι, και συγκεκριμένα το είδος Lactobacillus crispatus. Πρόσφατες ιατρικές μελέτες έδειξαν πως η λήψη προβιοτικών, μαζί με βιταμίνη C και κράνμπερι ή μαννόζη αποτελούν μια αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία έναντι των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων και μειώνουν σημαντικά την ανάγκη για συχνή χρήση αντιβιοτικών.

161 views0 comments

Comments


bottom of page