Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας. Συνήθως η ηλικία έλευσης της εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 45-55 ετών, ενώ θωρείται πρώιμη αν αυτό συμβεί σε νεότερες ηλικίες.
Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η παύση της περιόδου για τουλάχιστον 1 χρόνο.
Οι φυσιολογικές αλλαγές στον οργανισμό μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση είναι αποτέλεσμα της πτώσης των οιστρογόνων. Η αύξηση του σωματικού βάρους, οι νυκτερινοί ιδρώτες, οι εξάψεις και οι διακυμάνσεις του συναισθήματος είναι μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα που συνοδεύουν τις αλλαγές αυτές και μπορεί να διαρκέσουν από μερικούς μήνες έως λίγα χρόνια. Παράλληλα, στη φάση της εμμηνόπαυσης σημειώνονται και άλλες επιβαρυντικές αλλαγές όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η άνοδος των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και η απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Το βασικό όπλο μιας γυναίκας απέναντι στις ενοχλητικές αυτές καταστάσεις είναι κατά κύριο λόγο η υιοθέτηση ενός πιο φυσικού τρόπου ζωής και η σωστή διατροφή. Λόγω της σταδιακής απώλειας μυικής μάζας και της αλλαγής του μεταβολισμού στην εμμηνόπαυση, η γυναίκες παίρνουν βάρος, ακόμη κι αν διατηρήσουν ίδιες τις θερμίδες που προσλαμβάνουν. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική ελαφριά άσκηση με βάρη, αλλά και το γρήγορο περπάτημα καθημερινά επί 30 λεπτά οδηγούν στην επανάκτηση της μυικής μάζας αλλά και στην απώλεια βάρους (έως 7 κιλά μέσα σε ένα χρόνο), περιορίζοντας κατά πολύ των κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
Σε ότι αφορά στη διατροφή, η ισορροπημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών σε εβδομαδιαία βάση αναπληρώνει την απώλεια ασβεστίου, η οποία σταδιακά συμβαίνει μετά τα 35 χρόνια ζωής και κορυφώνεται μετά την εμμηνόπαυση. Πέραν της διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο, αναγκαία είναι και η καθημερινή λήψη 10 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D, ως συμπλήρωμα σε τροφές όπως το ψάρι, μανιτάρια, δημητριακά και αυγό.
Η λήψη σκευασμάτων φυτικών οιστρογόνων, αν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποδοτική από όλους τους επιστήμονες, ανακουφίζει από τα σοβαρά ενοχλήματα της εμμηνόπαυσης, όταν γίνεται για διαστήματα μεγαλύτερα των 2-3 μηνών. Είναι ενδιαφέρον ότι μεγαλύτερη ανακούφιση απολαμβάνουν γυναίκες με συγκεκριμένη σύσταση χλωρίδας του εντέρου, προφανώς λόγω καλύτερης απορρόφησης. Τα φυτοοιστρογόνα μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων που παράγονται στον οργανισμό κατά την αναπαραγωγική φάση της ζωής της γυναίκας, χωρίς όμως να αυξάνουν τους κινδύνους που ενέχει η θεραπεία αποκατάστασης με ορμόνες.
Πηγή: Βρετανική Ένωση Διατροφολόγων
Comments